Mehiläisvaha

Mehiläisvaha on monelle tuttu kynttilöistä. Se tuoksuu ihanan hunajaiselta ja palaa kauniisti ja tasaisesti. Mehiläisvahakynttilöitä on helppo tehdä itsekin esimerkiksi askartelu- ja mehiläistarvikekaupoista saatavista erivärisistä mehiläisvahalevyistä pyörittelemällä. Kynttilöitä voidaan tehdä myös valamalla muotteihin tai kastamalla. Kynttilöiden lisäksi mahiläisvahaa voidaan käyttää myös kosmetiikassa, puupintojen käsittelyyn, lääketieteellisiin tarkoituksiin ja kankaiden painamiseen (vahabatiikki) sekä tietenkin uusien vahapohjukkeiden tekemiseen mehiläisille.

Jo aikanaan alkuihmiset tiesivät mehiläisvahan antiseptisistä ja ihovaurioita korjaavista ominaisuuksista ja hyödynsivät sitä. Kosmetiikassa mehiläisvaha toimii monissa tuotteissa loistavana tuotteen paksuuntajana, emulgaattorina ja kosteuttajana siinä missä ei-vesipitoisena viskositeetin parantajanakin. Mehiläisvahalla on poikkeuksillisia ihoa pehmentäviä ja rauhoittavia ominaisuuksia antaen iholle samettisen pinnan. Se auttaa ihoa pitämään luontaisen kosteuden.

On huomattavaa, että mehiläisvaha sisältää monesti paljon erilaisia aineita, joita mehiläiset taltioivat siihen pitkiäkin aikoja. Tietyistä vahoista on löydetty mm. hyönteismyrkkyjäänteitä, joita ei ole maanviljelyksessä käyttää enää kymmeniin vuosiin. Tästä johtuen kosmetiikassa tulee aina käyttää kosmetiikkaan sertifioitua kosmetiikka- tai farmasialaatuista mehiläisvahaa.

Vaha sisältää kuitenkin myös hyviä muita aineita. Esimerkiksi usein käyttämämme kosmetiikkavaha on propolisvahaa. Joissain erissä propoliksen määrä vahassa saattaa olla jopa yli 50 %. Sentrifugoimalla nestemäiseksi sulatettu vaha saadaan eroteltua vahasta propolista, jota voidaan myös hyödyntää kosmetiikassa.

Mehiläisvaha tuo tuotteisiin hunajaisen värin ja tuoksun. Se antaa saippualle kovuutta, joten sitä voi lisätä saippuamassaan hunajan vastikkeeksi. Vähemmän sokeripitoisena raaka-aineena tästä voi tietyissä resepteissä olla hyötyä.