Hunaja

Hunaja on sekä herkullista syödä mutta se sisältää myös iholle hyviä aineita. Jo ihan sellaisenaan hunajaa voi käyttää monella tavalla ruoanlaitossa tai teessä ja kahvissa sokerin asemasta. Kosmetiikkana hunaja toimii myös sellaisenaan. Varsinkin kiteinen hunaja toimii sellaiseen ihon kuorintaan. Kuorivaa ominaisuutta voidaan lisätä sekoittamalla hunajaan vaikkapa kidesokeria tai kahvinpuruja.

Hunajaa on käyttäneet monet kauneudestaan kuuluisat naiset ovat käyttäneet kauneudenhoitoon kautta vuosituhansien. Kerrotaan esimerkiksi Rooman keisari Neron kauniista Poppea-vaimosta, jonka kauneudesta huolehti 100 orjaa hunajan ja aasinmaidon avulla. Hänen oppejaan seuraten myös rooman naiset yleisemminkin käyttivät hunajaa kauneutensa hoidossa. Ranskan hovissa, Ludvik XV:n rakastajatar Madam Du Barry piti huolen ihonsa kimmoisuudesta ja kauneudesta hunajan avulla. Ranskalaiskuninkaalisista myös Ranskan prinsessa Marguerite de Navarre sekä Ranskan kuningas Charles VII:n kauneudestaan kuuluisa rakastajatar Agnés Sorel uskoivat hunajan ihoa kaunistaviin ominaisuuksiin.

Hunajan uskotaan stimuloivan solujen uudistumista ja auttaa siten ylläpitämään ihon kosteutta. Hienokiteinen hunaja (kuten rypsihunaja) auttaa myös poistamaan kuolleita epitaalikerroksen soluja iholta. Hunajalla on ihoa ravitsevan vaikutuksen lisäksi myös antiseptinen vaikutus, sillä se sisältää vetyperoksidia.

Hunaja on saanut vaihtoehtoisen ja täydentävän hoitokeinon leiman, vaikka sen on todettu useissa tutkimuksissa olevan tehokas, turvallinen ja hyödyllinen haavojen hoidossa.

Hunajaa voidaankin käyttää ihon ja hiuksien pesemiseen ihan sellaisenaankin. Usein kuitenkin hunajaa käytetään pesuaineissa vaikuttavana aineena, missä se toimii myös erinomaisesti. Se myös vaikuttaa tuotteen rakenteeseen ja tekee esimeriksi saippuasta vaahtoavampaa ja pehmentää palasaippuan rakennetta tehden siitä miellyttävämmän käyttää.